Чи знайоме вам відчуття, коли все на вас тисне? Коли всього просто забагато? Коли хочеться відпочити і розслабитися, але здається, що далі вже нікуди? “Я більше не можу” – це нормальна і навіть корисна думка в таких випадках. У цій статті ви дізнаєтеся, чому вона така поширена, чому ми все ще рідко її вимовляємо і що можна зробити, коли вже нічого не допомагає.

Я більше не можу – ви не самотні з цією думкою

Багатьом людям знайоме відчуття перевантаження. Чи то на роботі, чи в особистому житті – іноді все стає занадто важким. Але, можливо, ви думаєте, що це тільки у вас. Чому здається, що всі інші тримають своє життя під повним контролем? Ви відчуваєте труднощі, в той час як ваш колега, здається, встигає все. Ви відчуваєте безнадію, в той час як ваш сусід завжди в гарному настрої. Коли ви запитуєте “Як справи?”, ви рідко отримуєте відповідь “Погано. Я більше не можу”. Проте думка і відчуття перевантаження набагато поширеніші, ніж ви думаєте. Ми просто не говоримо про це в нашій культурі.

Чому ми так рідко про це говоримо

Вище, швидше, далі. Ми живемо в суспільстві, яке часто прагне досягти якомога більшого. І бажано в найкоротші терміни. Важко сказати “я більше не можу”. Зрештою, ми не хочемо показувати слабкість іншим. Ми навіть не дозволяємо собі про це думати або ігноруємо. Ця думка не є соціально прийнятною – але насправді ми хочемо допомогти. Це як попереджувальний сигнал, функція сигналізації. Вона хоче нас захистити. Вона кричить: “Стоп! Так не може тривати далі!” Цей голос заглушається в суєті повсякденного життя. Але тягар залишається.

Вигорання частіше виникає у жінок, ніж у чоловіків?

Чисельні дослідження на тему стресурто році показало, що жінки в цілому відчувають більший стрес, ніж чоловіки. Майже кожна третя жінка пережила величезний стрес, тоді як серед чоловіків це було лише у кожного п’ятого. Це також відображається на ймовірності розвитку синдрому вигорання, яка статистично значно вища для жінок, ніж для чоловіків.

Однією з причин цього може бути те, що жінки пред’являють до себе вищі вимоги і більше страждають від подвійного тягаря роботи та сім’ї.

Однак ще однією причиною збільшення випадків професійного вигорання серед жінок може бути те, що жінки частіше звертаються за допомогою з проблемами, пов’язаними зі стресом. Це означатиме, що випадки вигорання серед жінок будуть реєструватися частіше, ніж серед чоловіків, які часто намагаються самостійно впоратися зі своїми симптомами. Але перш ніж ми подивимося на конкретні відмінності між вигоранням у жінок і чоловіків, давайте ще раз поглянемо на загальні симптоми вигорання.

Які типові симптоми вигорання?

Всі, хто страждали від синдрому вигорання, скаржаться на різні симптоми. Однак типові симптоми вигорання включають:

  • Виснаження та брак енергії
  • негативне ставлення до власної роботи
  • зниження продуктивності.

Коли лікарі та психотерапевти говорять про професійне вигорання, вони зазвичай мають на увазі скарги, які виникають через стрес на роботі. Однак у суспільстві часто обговорюють, чи можуть ознаки вигоряння також поширюватися на інші сфери життя. Наприклад, розвитку вигорання також може сприяти постійний стрес від виховання дітей, догляду за родичами або інших факторів. Подвійний або багаторазовий тягар багатьох факторів стресу часто є особливо стресовим для постраждалих.

У багатьох випадках на ранній стадії з’являється суміш кількох ранніх попереджувальних ознак, які можуть служити важливими попереджувальними сигналами для тих, хто постраждав від загрози вигорання.

Я більше не можу – типова думка при депресії

Якщо думка “Я так більше не можу” постійно повторюється і супроводжується іншими симптомами, такими як пригнічений настрій, безнадія або втрата інтересу, і триває більше двох тижнів, можливо, ви страждаєте на депресію. Депресія – одне з найпоширеніших психічних захворювань у всьому світі. Іноді за думкою “я більше не можу” може ховатися ідея або бажання більше не хотіти жити. Коли вже нічого не допомагає і здається, що є лише один вихід. Більше половини людей, які страждають на депресію, мають думки про самогубство або втому від життя.

Депресія добре піддається лікуванню, і отримання підтримки не є ознакою слабкості, а навпаки зважене рішення. Звернутись до психолога по допомогу – це перший крок до одуження. Для виявлення депресії, можна почати із проходження тесту “Шкала депресії Бека”. Цей тест дозволить виявити чи спростувати її наявність. Згідно з дослідженнями ВООЗ, найбільш ефективним підходом у роботі з депресією визнано когнітивно-поведінкову терапію (КПТ).

Я більше не можу – типова думка, коли вигоряєш

Робочий стіл ніяк не звільниться, завдання накопичуються до самої стелі, дедлайни горять. Ви відчуваєте себе виснаженим і спустошеним. Вигорання описує стан постійного виснаження. “Я більше не можу” – це також типова думка. У голові порожньо, концентрація слабшає – все це означає, що ви більше не можете робити так багато, як раніше. З більшою віддачею і довшим робочим днем ви намагаєтеся впоратися з тим самим об’ємом навантаженням. Парадоксально, але ваша продуктивність знижується ще більше, а рівень стресу зростає. Виникає замкнене коло. Чому так відбувається?

Історія про дроворуба

Лісоруб пішов до лісу з сокирою і почав дуже енергійно рубати дерева. Перші кілька днів у нього непогано виходило. Але через деякий час робота почала ставати все важчою і виснажливішою. Щоб досягти тієї ж продуктивності, що й раніше, лісоруб працював удвічі більше і засиджувався до пізньої ночі. Проте з кожним днем йому вдавалося все менше і менше. Лісоруб був роздратований і намагався знову і знову прискорити темп. Безрезультатно. Одного разу повз нього пройшов пішохід і деякий час дивився, як працівник лісу пітніє від напруження. Потім він запитав: “Добрий чоловіче, мені здається, що твоя сокира затупилася. Чи не було б доцільніше нагострити її, а потім продовжити роботу?” Лісоруб роздратовано відірвався від своєї роботи і сердито крикнув ходоку: “Я не маю на це часу. Мені треба зрубати більше дерев”.

Що ти можеш зробити, коли нічого не працює?

Сокира з історії – це ваше тіло і розум. Якщо користуватися ними без перерви, вони можуть “затупитися”. Ви можете “нагострити сокиру”, зробивши паузу, розслабившись і зробивши щось корисне для себе.

Працювати менше і встигати більше? Це не може бути правильним. Тому що перерви на відпочинок підвищують вашу продуктивність. Докладіть свідомих зусиль, щоб взяти тайм-аут і створити баланс між роботою та відпочинком. Щотижня плануйте час для своїх хобі, наприклад, приготування смачної вечері або читання роману. Коли ви думаєте: “Я повинен щось робити прямо зараз”, пам’ятайте: ви вже щось робите! Ви гострите сокиру, покращуєте своє самопочуття, здоров’я і навіть продуктивність – розслабляючись.

Гарною ідеєю буде поговоріть з іншими. Подумайте, як би ви почувалися, якби друг сказав вам, що він перевантажений і сказав: “Я більше не можу”. Як би ви відреагували? Ймовірно, ви б заспокоїли і підбадьорили його. Довіряти іншим не завжди легко. Особливо, якщо у вас є відчуття, що на вас покладено занадто багато, в той час як всі інші “функціонують”. Якщо ви відкрито про це скажете, то можете здивуватися, як багато людей відчувають те саме і знаходять розуміння.

Отримати професійну допомогу

Ви не маєте бути наодинці зі своїм почуттям пригніченості. Скарги на депресію або хронічне виснаження можна вилікувати. Особливо ефективною виявилася когнітивно-поведінкова терапія. Якщо ви хочете ближче познайомитися з цією технікою, рекомендую звернутися за консультацією. Онлайн-терапія допоможе вам знайти вихід із стану виснаження та включити енергійну діяльність у свій розпорядок дня.

Запис на консультацію