Зазнавати тривогу неприємно, але природно. Більше того, почуття тривоги необхідне людині, оскільки саме воно попереджає про можливу небезпеку та підштовхує до дії, вирішення проблеми.

Наприклад, побачив статистику з коронавірусу – відчув тривогу – виконав правила МОЗ – звел до мінімуму ризик.
Може бути все заплутаніше, тому що почуття не завжди прямо вказують на їхню причину.

Наприклад, є фонова тривога, і здається, що причина криється в одному, скажімо, в тому ж коронавірусі, людина вся поринула в новини, фейсбук, миття рук по сто разів, а насправді – причина тривоги, що зросла, може бути в іншому, – наприклад, за час карантину він взагалі почав сумніватися з тим людиною живе або він нереально втомився нескінченно стримувати свою агресію на дітей, або відчуває жахливий страх перед можливим скороченням на роботі після закінчення карантину і ось, невиражена агресія, страх перед питанням вибору або просто неусвідомлення Істинної причини витіювато виражаються тривогою за коронавірус.
Тут дуже важлива навичка так званої інтроспекції – вміння відстежувати, що я зараз відчуваю і що викликало це почуття.

Отже, в нормі тривога допомагає забезпечити безпеку як фізичного, так і психічного здоров’я.
Але дуже часто “датчик” тривоги барахліт (поломка відбулася в минулому, але про це в інший раз), і вона відчувається триваліше, інтенсивніше і частіше, ніж цього вимагає ситуація. Новизна, невизначеність і неможливість взяти ситуацію під контроль – три умови, що провокують тривогу.

6 пунктів для зниження тривоги

  1. Усвідомити та виписати на листок: а) думки про що саме викликають у мене тривогу; б) яких конкретно негативних наслідків боюся?
  2. Що я можу із цим зробити? Якщо можу – скласти план письмово, якщо взагалі нічого не можу – переходжу одразу до пункту 4.
  3. Виконую план відразу, весь або частково, (важливо виконати відразу! хоч частинку, навіть якщо це пів кроку).
  4. Коли тривога з цього приводу зросте знову, відразу ж переключу фокус своєї уваги те що, що дає мені ресурсний стан (потрібне зусилля). Це може бути будь-що, що підходить вам: гумор, приємне відео улюбленого блогера, чашка смачного чаю, розмова з близьким, вбратися-нафарбуватися і тд. Так робитиму раз, поки мозок не навчиться мислити по-новому.
  5. В ідеалі поєднати з приємним фізичним навантаженням та свіжим повітрям.
  6. Чіткий режим дня. День має бути наповнений заняттями. Недосип провокує зростання рівня тривоги.